Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ Η ΟΧΙ ΜΕ ΔΥΟ ΣΑΛΤΣΕΣ

                                                    ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΓΕΜΙΣΗ
 1 Λάχανο μεγάλο
1 Κρεμμύδι  ξερό μεγάλο τριμμένο
3 Κρεμμυδάκια  φρέσκα ψιλοκομμένα
1 Καρότο  τριμμένο στο χονδρό του τρίφτη
1 Πράσο ψιλοκομμένο ,μόνο το άσπρο μέρος
1 Ντομάτα τριμμένη
1 Φλιτζάνι Μαϊντανό με Άνηθο, ψιλοκομμένα 
1 Σκελίδα Σκόρδο τριμμένη
1/2  Φλιτζάνι Λάδι
1  Κύβο  λαχανικών διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό
250 γρ. Ρύζι 
Αλάτι -Πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Χυμό από 1/2 λεμόνι (λεμόνι βάζουμε όσο ξινό μας αρέσει)
2 Φλιτζάνια ζουμί από το φαγητό
2 Κουταλιές της σούπας Κορνφλάουρ
Αλάτι, Πιπέρι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

1 Φλιτζάνι ζουμί από το φαγητό
1 Κουταλιά της σούπας Κορνφλάουρ
200 γρ. Γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τον αφαλό του λάχανου .

Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε 10 λεπτά.

Το βγάζουμε σε ένα πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει .Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και παίρνουμε ένα φύλλο ,το βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και με ένα ψαλίδι κουζίνας το κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας το χονδρό κοτσάνι.Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε όπως τα μπουρεκάκια ,διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
























Έχουμε βάλει στο πάτο της κατσαρόλας μερικά φύλλα από το λάχανο για να μην πιάσει.Τα αραδιάζουμε το ένα δίπλα στο  άλλο κοντά,κοντά .Όσο μικραίνουν τα φύλλα ,βάζουμε λιγότερη γέμιση

Προσθέτουμε  1/2 φλιτζάνι λάδι ,αλάτι,πιπέρι και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο και πάνω από το πιάτο ένα μπόλ για βάρος ,για να μην ανοίξουν .Προσθέτουμε 5 φλιτζάνια ζεστό νερό,σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε  1 Ώρα.

Αφού τελειώσει το μαγείρεμα ,σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 2 φλιτζάνια από το ζουμί   και  διαλύουμε το κορνφλάουρ,ρίχνουμε το λεμόνι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να δέσει.Λεμόνι βάζουμε όσο μας αρέσει να είναι ξινό .
Για τη σάλτσα γιαουρτιού ,διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι ζουμί το κορνφλάουρ ,το βράζουμε να δέσει λίγο,κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γιαούρτι ,ανακατεύουμε καλά.
(Δοκιμάζουμε πάντα το φαγητό και τις σάλτσες για το αλάτι)

Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

                                               ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ



ΥΛΙΚΑ

700 γρ Πατάτες με τη φλούδα
80 γρ Γάλα
3   Κουταλιές της σούπας Βούτυρο Αγελαδινό
1   Κουταλάκι Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τις πατάτες καλά. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με το βούτυρο και διαλύουμε μέσα και το αλάτι.Το γάλα να μη βράσει μόνο να ζεσταθεί.Μόλις βράσουν οι πατάτες τις καθαρίζουμε από τη φλούδα και τις αλέθουμε   στο μούλτι ,λίγες -λίγες προσθέτοντας και το γάλα με το βούτυρο σταδιακά .Δοκιμάστε  τον πουρέ και αν χρειάζεται προσθέστε αλάτι .

ΚΟΥΚΙΑ ΞΕΡΑ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ

                                                  ΚΟΥΚΙΑ ΛΑΔΟΡΙΓΑΝΗ





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 2 ΑΤΟΜΑ

250 γρ. Κουκιά
1 Κρεμμύδι  μέτριο τριμμένο
1 Σκελίδα Σκόρδο τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη
1 Κουταλάκι Ρίγανη
1 Κύβο κότας
Αλάτι ,Πιπέρι
Λάδι  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύουμε τα κουκιά από το προηγούμενο βράδυ.  
Με .ένα μαχαίρι κόβουμε τη μία άκρη ,από το τσόφλι και τα βάζουμε να βράσουν για 5 λεπτά.Πετάμε το πρώτο νερό και ξαναβάζουμε νερό ,να τα καλύπτει  .Τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.Αν τα βάλετε σε χύτρα ,θέλουν 15 με 20 λεπτά .Όσο βράζουν τα κουκιά ,ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ελαφρά,προσθέτουμε το σκόρδο ,1 ποτήρι ζεστό νερό,τον κύβο,τη ρίγανη.Αφού βράσουν τα κουκιά,τα παίρνουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στο κρεμμύδι, προσθέτουμε αλάτι ,πιπέρι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.      


.