Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ Η ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΤΑ ΚΑΡΠΑΘΙΚΑ

                                                       ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ 




ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 Φλιτζάνι Λάδι
1 Φακελάκι  Μαγιά ξερή
1 Κουταλάκι του γλυκού Κανέλα
1/2 Κουταλάκι   Γαρίφαλο
1/2 Κουταλάκι   Κύμινο
1/2 Κουταλάκι   Μοσχοκάρυδο
1 1/2 Ποτήρι  Νερό  χλιαρό
1  1/2  Κουταλάκι  Αλάτι
1 1/2  Φλιτζάνι  Σουσάμι  και 1 κουταλάκι Μαυροσούσαμο, για  την επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε το σουσάμι σε μπόλικο νερό για 10 λεπτά. Το σουρώνουμε,  το ξεπλένουμε με νερό, το ξανασουρώνουμε ,προσθέτουμε το μαυροσούσαμο και το ανακατεύουμε.
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ,τα μπαχαρικά,τη μαγιά και τα ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση  , βάζουμε το λάδι και το ένα ποτήρι χλιαρό νερό έχοντας διαλύσει μέσα το αλάτι.Αρχίζουμε να το ανακατεύουμε παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι ,προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό λίγο-λίγο ζυμώνοντας, όσο πάρει   μέχρι να έχουμε ζύμη μαλακιά .Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε μισή ώρα να φουσκώσει.Βάζουμε στις λαμαρίνες του φούρνου αντικολλητικό χαρτί.
Παίρνουμε κομμάτι ζύμης και φτιάχνουμε κορδόνια 20 εκατοστών μάκρος και το πάχος όσο το δάχτυλο σας. Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο το νωπό σουσάμι και κυλάμε μέσα τα κορδόνια Αραδιάζουμε στις λαμαρίνες και τα αφήνουμε 20 λεπτά να φουσκώσουν.
                                  
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους  200 βαθμούς και ψήνουμε 30 λεπτά στις αντιστάσεις και άλλα 10 λεπτά στον αέρα στους 180 βαθμούς.
Βάλτε τα κριτσίνια πάνω στη σχάρα του φούρνου να κρυώσουν.
Αν θέλετε μπορείτε να τα φτιάξετε και στρογγυλά .

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ [ ΕΥΚΟΛΟ ]

                                               ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ



ΥΛΙΚΑ

7  Γαρίδες μεγάλες
2 Κουταλιές της σούπας Κέτσαπ
2 Κουταλιές της σούπας Μουστάρδα
1 Πιπεράκι καυτερό ψιλοκομμένο  ή μισό κουταλάκι μπούκοβο
Χυμό από μισό Λεμόνι
1 Ποτηράκι  του κρασιού, Κρασί άσπρο
1 Σκελίδα Σκόρδο ,κομμένη σε φετούλες
1 Ποτήρι Νερό ,ζεστό
Αλάτι ,Πιπέρι
Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις γαρίδες και με μία οδοντογλυφίδα  τους αφαιρούμε το εντεράκι .

Βάζουμε στη φωτιά, ένα βαθύ τηγάνι  με το λάδι,τη κέτσαπ, το σκόρδο ,το πιπεράκι ,τη μουστάρδα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν .

Προσθέτουμε τις γαρίδες ,τις αφήνουμε 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά και τις γυρνάμε και από την άλλη για 2 λεπτά ακόμη .Τις σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το λεμόνι ,το νερό ,αλάτι ,πιπέρι.
Τις αφήνουμε να βράσουν πάντα σε μέτρια φωτιά ,μέχρι να δέσει η σάλτσα,χωρίς καπάκι.
Θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά.

ΚΕΜΠΑΠ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ-ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ

                                                             ΚΕΜΠΑΠ  


 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΝΙΑ ΚΕΜΠΑΠ

700 γρ. Κιμά από Πρόβατο
3  Κρεμμύδια ξερά μέτρια αλεσμένα στο μούλτι
 Αλάτι -Πιπέρι
Πίτες για σουβλάκια
Ντομάτα ,Κρεμμύδι ,Μα'ι'ντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Όταν θα πάρετε τον κιμά ,ζητήστε να σας αλέσουν κομμάτι που να έχει και λίπος.Κάνει τη διαφορά στη γεύση και στην υφή .
Ανακατεύουμε το κιμά με το κρεμμύδι,αλάτι,πιπέρι και ζυμώνουμε πολύ καλά.Όσο πιό πολύ τον ζυμώσουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε.Περνάτε τα χέρια σας κατά διαστήματα από νερό για να μην ζεσταθεί ο κιμάς.
Πλάθουμε μακρόστενα κεμπάπ και τα βάζουμε πάνω σε επιφάνεια ,στρωμένη με μεμβράνη για να μην κολλήσουν.

Τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψήσουμε.
Κόβουμε σε φέτες ντομάτα ,κρεμμύδι και μα'ι'ντανό.

Από εδώ και πέρα με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα σουβλάκια με καλαμάκια.
Αλείφουμε με ένα πινέλο τις πίτες με λάδι και από τις δύο πλευρές.
Βάζουμε στη φωτιά το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για να ψήσουμε,να κάψει καλά.

Ψήνουμε  τα κεμπάπ 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά ,γυρνώντας τα από την άλλη όταν πάρουν χρώμα.Ταυτόχρονα ψήνουμε και τις πίτες σε μέτρια φωτιά .
Αν κάνετε καλαμάκια ψήστε 5 λεπτά την κάθε πλευρά ,στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μετά σε μέτρια .
Μπορείτε να το σερβίρετε τυλιχτό ή ανοιχτό σαν μερίδα.