Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΓΙΑ ΜΕΖΕ

                                  ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΟ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ

Πλένουμε το χταπόδι ,περνάμε σε κάθε πλοκάμι ένα καλαμάκι από αυτά που χρησιμοποιούμε για τα σουβλάκια ,με φορά από το χονδρό μέρος πρός το λεπτό.Το κάνουμε αυτό για να μην κατσαρώσουν τα πλοκάμια  .
Το κάνουμε πακέτο μέσα σε αλουμινόχαρτο κλεισμένο καλά για να μην χάσει τα ζουμιά του .Το βάζουμε σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα .
Όταν τελειώσει το ψήσιμο το ανοίγουμε προσεκτικά γιατί μέσα θα έχει μπόλικο ζουμί.
Έχουμε δύο τρόπους να το σερβίρουμε .Το κόβουμε φετούλες και προσθέτουμε λάδι,ρίγανη λεμόνι και αλάτι,με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να το κρατήσουμε στο ψυγείο αρκετές μέρες. 2)Το βάζουμε σε ένα καθαρό αλουμινόχαρτο ,το λαδώνουμε λίγο το αλατίζουμε και το βάζουμε στο γκριλ ,10 λεπτά από τη μια και 10 από την άλλη .Του ρίχνουμε χυμό λεμονιού και αλάτι .

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ

                                                      ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΡΑΣΑΤΟ


ΥΛΙΚΑ

1 Χταπόδι 
1 Κρεμμύδι ξερό τριμμένο στο τρίφτη
2 Ντομάτες τριμμένες στο τρίφτη
2 Σκελίδες Σκόρδο τριμμένες στο ψιλό του τρίφτη
1 Πιπεράκι καυτερό 
1 Πρέζα Κανέλα 
1/2 φλιτζάνι Κρασί άσπρο
Αλάτι,Πιπέρι
1/2 φλιτζάνι Λάδι

 ΠΙΛΑΦΙ  για  3 άτομα 
250 γρ. Ρύζι για πιλάφι 
μπόλικο αλατισμένο νερό
λίγο Λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το χταπόδι ,καθαρίζουμε τη κουκούλα του και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.

Μαραίνουμε  το κρεμμύδι μαζί με το πιπεράκι ψιλοκομμένο σε μέτρια φωτιά,3-4 λεπτά,δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το χταπόδι.Το τσιγαρίζουμε 4 λεπτά ανακατεύοντας και ρίχνουμε το κρασί.Το αφήνουμε να εξατμισθεί κατά το ήμισυ και ρίχνουμε τη ντομάτα,κανέλα,σκόρδο ,αλάτι,πιπέρι.Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας χωρίς να προσθέσουμε νερό,χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 3 ή 4 και σιγοβράζουμε για 50 λεπτά.Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό,αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο.Δοκιμάζουμε τη σάλτσα για  το αλάτι .
Βράζουμε σε μπόλικο αλατισμένο νερό 250 γρ, ρύζι για 15 λεπτά .Το σουρώνουμε ,το βάζουμε στη κατσαρόλα ξανά και του ρίχνουμε λίγο λάδι ,ανακατεύουμε .