Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΛΙΓΚΟΥΙΝΙ Ή ΟΤΙ ΖΥΜΑΡΙΚΟ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

                                                    ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ


ΥΛΙΚΑ για 3 άτομα
 9 Γαρίδες Νούμερο 3 ή 4 ,υπολογίστε 3 γαρίδες το άτομο
1/2   κιλό Ταλιατέλες
2 Ντομάτες μεγάλες ,τριμμένες στο τρίφτη
1 Κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι Κρασί  λευκό
2 Σκελίδες Σκόρδο  τριμμένες στο ψιλό του τρίφτη
Μία πρέζα Μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι μπούκοβο αν μας αρέσει πικάντικη
1/4 του φλιτζανιού Λάδι
Αλάτι,Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις γαρίδες και καθαρίζουμε το εντεράκι με μιά οδοντογλυφίδα .

Ζεσταίνουμε το λάδι και μαραίνουμε το κρεμμύδι μαζί με το μπούκοβο ,προσθέτουμε τις γαρίδες ,τις αφήνουμε λίγο από τη μία πλευρά και τις γυρνάμε και από την άλλη ,ίσα να κοκκινίσουν.  Τις σβήνουμε με το κρασί .Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμισθεί και  αφαιρούμε τις γαρίδες σε ένα πιάτο , ρίχνουμε τη ντομάτα ,το σκόρδο ,μοσχοκάρυδο,αλάτι,πιπέρι. Κλίνουμε με το καπάκι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.Βάζουμε και τις γαρίδες και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη ,αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.Οι γαρίδες δεν θέλουν πολύ βράσιμο ,αλλιώς γίνονται στεγνές .Βράζουμε τις ταλιατέλες σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 9 με 10 λεπτά το πολύ, τις σουρώνουμε, ρίχνουμε στη ζεστή κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τις ταλιατέλες, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.


ΠΙΤΣΑ ΛΑΔΕΝΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

                                                ΠΙΤΣΑ  ΛΑΔΕΝΙΑ


ΥΛΙΚΑ για ταψί νούμερο  34

ΖΎΜΗ
400 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 Φακελάκι ξερή Μαγιά
1 Κουταλάκι Αλάτι
1 με 1 1/2 ποτήρι Νερό χλιαρό

ΓΕΜΙΣΗ
2 Κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες ψιλές
2 Ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 Κουταλάκι Ρίγανη
1/2 Φλιτζάνι Λάδι
Αλάτι ,Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι .Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το ένα ποτήρι νερό έχοντας διαλύσει μέσα το αλάτι .Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις ,  παίρνοντας αλεύρι  γύρο ,γύρο από τη   λακκούβα.Αν δούμε ότι χρειάζεται νερό προσθέτουμε .Ζυμώνουμε για λίγο ,πρέπει το ζυμάρι να είναι εύπλαστο και μαλακό.Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1/2 ώρα .

Βάζουμε τη ντομάτα σε σουρωτήρι να στραγγίξει .
Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Λαδώνουμε το ταψί καλά και τα πλαϊνά με μπόλικο λάδι , από το λάδι πού έχουμε μετρήσει . Στρώνουμε το ζυμάρι στο ταψί ,ανοίγοντας το με τα χέρια, που τα έχουμε λαδώσει λίγο ,να καλύψει όλο το ταψί .Βάζουμε πρώτα τη ντομάτα ,το κρεμμύδι ,περιχύνουμε με το λάδι ,πασπαλίζουμε με τη ρίγανη ,το αλάτι και λίγο πιπέρι.Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 3/4 της ώρας στο πρώτο ράφι του φούρνου.

ΚΟΥΚΙΑ ΦΡΕΣΚΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ, ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

                                             ΚΟΥΚΙΑ  ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

          
ΥΛΙΚΑ

1 Κιλό Κουκιά φρέσκα
4 Κρεμμυδάκια φρέσκα μέτρια κομμένα
1 Κρεμμύδι ξερό τριμμένο
1 Πράσο μόνο το άσπρο μέρος ψιλοκομμένο
1/2 Ματσάκι Άνηθο
1 Κύβο  Λαχανικών  ή  Κοτόπουλου
1/2 Φλιτζάνι Λάδι
1 Αυγό
Το χυμό από μισό Λεμόνι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα κουκιά όπως τα φασολάκια και τα πλένουμε .Βράζουμε στο βραστήρα νερό,βάζουμε τα κουκιά σε ένα μπολ και τους ρίχνουμε βραστό νερό,τα αφήνουμε 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε .

Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια με το πράσο να μαραθούν σε μέτρια φωτιά,κατόπιν ρίχνουμε τα κουκιά ,τα   αφήνουμε να μαραθούν και αυτά λίγο ,ρίχνουμε τον άνηθο τον κύβο διαλυμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, αλάτι ,(όχι πολύ γιατί βάλαμε τον κύβο )πιπέρι και ένα ποτήρι ζεστό νερό. Τα βράζουμε 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά ,δοκιμάζουμε αν έβρασαν ,αν όχι τα τα αφήνουμε δοκιμάζοντας ανά 5 λεπτά .Ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι θέλουν και   την ανάλογη ώρα. Ελέγχουμε   να μην έχουν πολλά ζουμιά αλλά ούτε να έχουν μείνει μόνο με το λάδι τους .Ελέγχουμε το αλάτι .Χτυπάμε το ασπράδι από το αυγό να αφρατέψει  και ρίχνουμε και τον κρόκο, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σιγά ,σιγά το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε ζουμάκι από τη κατσαρόλα και ρίχνουμε στο αυγό λίγο λίγο ανακατεύοντας ,ρίχνουμε το αυγολέμονο στη κατσαρόλα και τη κουνάμε ζωηρά να πάει παντού .  

ΠΑΣΤΑ,ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ ΚΑΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΠΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ

                                                      ΠΑΣΤΑ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ

Μετά το Πάσχα πάντα μας περισσεύουν τσουρέκια.Μπορούμε να φτιάξουμε μια πανεύκολη πάστα με βάση από τσουρέκι. 

ΥΛΙΚΑ για μια ταρτιέρα 24 ή ταψάκι.

100 γρ. Καρύδια χοντροκομμένα 
1/2  Τσουρέκι κομμένο σε φέτες
250 γρ. Κουβερτούρα Γάλακτος
250 γρ. Κρέμα Γάλακτος
Σιρόπι από γλυκό του κουταλιού ( Περγαμόντο  ή  Πορτοκάλι )
Αν δεν έχουμε σιρόπι από γλυκό του κουταλιού ,φτιάχνουμε ένα σιρόπι με 1 1/2  φλιτζάνι Ζάχαρη , 3/4 του φλιτζανιού  Νερό και τη φλούδα από ένα πορτοκάλι .Το βράζουμε 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στρώνουμε τις φέτες του τσουρεκιού στη ταρτιέρα χωρίς να αφήσουμε κενά,όπου χρειάζεται γεμίζουμε τα κενά με κομματάκια τσουρεκιού .Με ένα πινέλο ή ένα κουταλάκι σιροπιάζουμε το τσουρέκι .Ρίχνουμε από πάνω τα καρύδια.Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος να βράσει ,μόλις πάρει βράση,   κατεβάζουμε από΄τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη κουβερτούρα ,ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά,να γίνει σαν αραιή κρέμα.Γεμίζουμε τη ταρτιέρα με τη γκανάς  ,αφήνουμε να κρυώσει .Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο  τουλάχιστον 3 με 4 ώρες.Αν τη φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ ακόμα καλλίτερα.