ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΓΛΥΚΟ
ΥΛΙΚΑ
14 Περγαμόντα
1 1/2 κιλό Ζάχαρη
5 Ποτήρια Νερό
Οδοντογλυφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξύνουμε τα περγαμόντα στο ψιλό μέρος του τρίφτη ελαφρά,χωρίς να αφαιρέσουμε όλη τη φλούδα.Κόβουμε την πάνω και κάτω άκρη και με τη μύτη ενός μαχαιριού, χαράζουμε γύρω-γύρω τη ψίχα στις άκρες ,ενδιάμεσα στον καρπό και τη ψίχα,έτσι θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα πιό εύκολα.Χαράζουμε τη φλούδα κάθετα σε τέσσερα ίσα μέρη και αφαιρούμε πρός τα κάτω σιγά-σιγά προσέχοντας να μην σπάσουμε τη φλούδα .
Με τους δείκτες μας διπλώνουμε μία-μία φλούδα σε ρολάκι και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
Αφού τελειώσουμε πλένουμε τις φλούδες .Σε αυτό το σημείο βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και το βάζουμε να βράσει ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Μόλις λιώσει η ζάχαρη δεν το ανακατεύουμε ξανά,το αφήνουμε να βράζει σε μέτρια φωτιά .
Θα βράσουμε τις φλούδες τρείς φορές από 5 λεπτά τη κάθε φορά.
Για να γλυτώσουμε χρόνο χρησιμοποιούμε τον βραστήρα..Θα βάλουμε το βραστό νερό σε μία κατσαρόλα που θα την έχουμε βάλει πάνω στη φωτιά και θα ρίξουμε τις φλούδες,αρχίζουμε να μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει το νερό.
Αφού τελειώσουμε βάζουμε τις φλούδες στο σιρόπι που ήδη βράζει και το αφήνουμε να σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Καταλαβαίνουμε ότι έδεσε, όταν το σιρόπι κάνει φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.Στάζουμε λίγο σιρόπι σε ένα πιατάκι το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με το μικρό μας δάχτυλο τραβάμε μία γραμμή σαν αυλάκι, αν το αυλάκι παραμείνει είναι έτοιμο .
ΥΛΙΚΑ
14 Περγαμόντα
1 1/2 κιλό Ζάχαρη
5 Ποτήρια Νερό
Οδοντογλυφίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξύνουμε τα περγαμόντα στο ψιλό μέρος του τρίφτη ελαφρά,χωρίς να αφαιρέσουμε όλη τη φλούδα.Κόβουμε την πάνω και κάτω άκρη και με τη μύτη ενός μαχαιριού, χαράζουμε γύρω-γύρω τη ψίχα στις άκρες ,ενδιάμεσα στον καρπό και τη ψίχα,έτσι θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα πιό εύκολα.Χαράζουμε τη φλούδα κάθετα σε τέσσερα ίσα μέρη και αφαιρούμε πρός τα κάτω σιγά-σιγά προσέχοντας να μην σπάσουμε τη φλούδα .
Με τους δείκτες μας διπλώνουμε μία-μία φλούδα σε ρολάκι και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα.
Αφού τελειώσουμε πλένουμε τις φλούδες .Σε αυτό το σημείο βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και το βάζουμε να βράσει ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Μόλις λιώσει η ζάχαρη δεν το ανακατεύουμε ξανά,το αφήνουμε να βράζει σε μέτρια φωτιά .
Θα βράσουμε τις φλούδες τρείς φορές από 5 λεπτά τη κάθε φορά.
Για να γλυτώσουμε χρόνο χρησιμοποιούμε τον βραστήρα..Θα βάλουμε το βραστό νερό σε μία κατσαρόλα που θα την έχουμε βάλει πάνω στη φωτιά και θα ρίξουμε τις φλούδες,αρχίζουμε να μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει το νερό.
Σουρώνουμε τις φλούδες ,γεμίζουμε πάλι με βραστό νερό και επαναλαμβάνουμε το ίδιο .
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και το βάζουμε σε βάζα .Πρέπει το σιρόπι να είναι μπόλικο και το γλυκό να κολυμπάει .Το αφήνουμε όλη νύχτα να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο,κρύο είναι πολύ πιό ωραίο. Αν περισσέψει σιρόπι βάλτε σε ένα βάζο και αφήστε το στο ψυγείο,μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσετε στο γλυκό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου